Juttu on julkaistu Aamulehdessä 20.04.2020. Teksti Enni Mansikkamäki, Kuva Markus Nikkilä

Tamperelaisyrityksen tekoälysovellus mullistaa kirjanpitäjän arjen – enemmän aikaa tuottaville työtehtäville.

Tamperelaisella tekoäly-yrityksellä FabricAI:lla on suuri tulevaisuuden visio: kaikki kirjanpidon lisäarvoa tuottamaton työ pitäisi saada automatisoitua.

Tämän vision toteuttamisen yritys on aloittanut taloushallinnon alalla kehittämällä sähköisen kirjanpidon arkea helpottavan tekoälyn. Sen sijaan, että kirjanpitäjä katsoisi laskun läpi, sen käsitteleekin kehittynyt tekoäly.

FabricAI sai äskettäin merkittävän kasvurahoituksen toimintansa kehittämiseen. Rahoituskierros koostui ohjelmistoyhtiö Visman pääomasijoituksesta sekä Business Finlandin T&K-lainasta

– Kirjanpidossa on paljon manuaalista tekemistä, joka toistuu päivästä toiseen samalla tavalla, eikä tuota yritykselle lisäarvoa. Kirjanpitäjän työajasta saattaa mennä jopa puolet laskujen käsittelyyn. Kun tuomme siihen tekoälyn avuksi, niin pystymme säästämään työaikaa muihin tehtäviin, FabricAI:n toimitusjohtaja Jarkko Tolvanen sanoo.

Oppiva tekoäly analysoi laskun merkittävyyttä yrityksen liiketoiminnan kannalta ja arvioi, tarvitseeko laskuun käyttää kirjanpitäjän työaikaa. Tekoäly oppii yrityksen käytännöt aiemmasta kirjanpitoaineistosta ja alkaa matkia kirjanpitäjän kädenjälkeä.

Tarvitaanko kirjanpitäjiä tulevaisuudessa enää ollenkaan, jos työt hoituvat tekoälyllä? Tolvanen uskoo, että tarvitaan, mutta kirjanpitäjän työnkuva tulee muuttumaan.

– Nyt kirjanpitäjän työ koostuu suureksi osaksi pakollisista, mekaanisista työvaiheista, mutta tulevaisuudessa kirjanpitäjä voisi käyttää enemmän työaikaa asiakasyrityksen talouden raportointiin, budjetointiin ja suunnitteluun eli sellaiseen, mistä on oikeasti lisäarvoa yritykselle.

.
.
.

Lue koko juttu Aamulehden verkkosivuilta.

Modernin tilitoimiston tunnusmerkit täyttää vain harvat tilitoimistot